Welkom bij
Wedstrijdreglement Bridgeclub Gendt 2023
Art. 1 Speelavond
De speelavond is in principe op dinsdagavond. Men dient om 19.30 uur speelklaar aan tafel te zitten. Als een of beide partners verhinderd zijn, dienen zij dat een week van te voren te noteren op de absentielijst. Hierna dient afmelding tijdig plaats te vinden bij de dienstdoende wedstrijdleider, d.w.z. vóór 17.00 uur op de speeldag.
De algehele leiding vóór, tijdens en na de wedstrijden berust bij de wedstrijdleider. Deze wordt bijgestaan door de Technische Commissie. De wedstrijdleider is bevoegd om beslissingen te nemen in die gevallen waarin dit reglement niet voorziet. Voorts kan de wedstrijdleider in bijzondere gevallen van dit reglement afwijken, als de omstandigheden naar de mening van de wedstrijdleider daartoe aanleiding geven.
Art. 2 Indeling van de groepen
De groepen van zowel de paren- als eventuele andere competities worden door de Technische Commissie (TC) ingedeeld op grond van de resultaten van de voorafgaande competitie en de grootte van de groepen.
Art. 3 De Parencompetitie
Uitgangspunt is dat bij de opzet van de parencompetitie en de bepalingen met betrekking tot invallen, afwezigheid en promotie /degradatie zoveel mogelijk gebruikt wordt gemaakt van de (technische) mogelijkheden die de ondersteunende apparatuur aanreikt. Wanneer er sprake is van wensen ten aanzien van deze bepalingen waarbij, voor de realisatie, (additionele) handmatige bewerkingen vereist zijn dan worden deze slechts uitgevoerd na uitvoerige analyse op haalbaarheid en wenselijkheid. De besluitvorming hieromtrent berust bij de TC.
Indien de omstandigheden dit nodig maken kan de T.C. de ronde inkorten naar 4 zittingen.
b.Nieuwe paren beginnen in de laagste groep, tenzij de TC anders beslist.
d.Aan het einde van iedere PC-ronde promoveren en degraderen er in elke groep, voor zover dit mogelijk is, 3 paren. Bij gelijk eindigen beslissen de in de PC-ronde behaalde onderlinge resultaten.
Paren die promoveren moeten in de volgende PC-ronde in de hogere groep spelen.
g.Het paar dat aan het einde van het seizoen in de competitie de meeste slempunten heeft behaald wordt slemkampioen. Hiervoor worden de volgende regels gehanteerd:
Bij het bieden en maken van klein slem in kleur of SA ontvangt men 2 resp. 3 slempunten.
Bij het bieden en maken van groot slem in kleur of SA ontvangt men 4 resp. 5 slempunten.
Bij het bieden en down gaan van klein slem wordt 1 punt in mindering gebracht en bij groot slem worden dan 2 punten in mindering gebracht.
h.Invaller- en combipaarregeling
Paren die de gehele speelronde hebben afgezegd, kunnen als vast speelpaar 2 avonden per competitie ronde meedoen e.e.a. in overleg met de TC. Speelsterkte wordt bepaald door de TC.
Art. 4 Speeltempo
Het speeltempo is 4 spellen per 28 minuten excl. wisseltijd. Zeven minuten voor het einde van de speeltijd wordt een sein gegeven. Hierna dient geen nieuw spel meer te worden begonnen. Beide paren behalen over niet gespeelde spellen een score van 40% (A/B lijn) en van 50% (C/D lijn), tenzij de wedstrijdleider anders beslist. Het na afloop van de laatste ronde spelen van de niet gespeelde spellen is niet toegestaan.
De wedstrijdleider kan afwijken van deze bepalingen als de omstandigheden dit, naar zijn mening, toelaten.
Art. 5 Uitslagen
De uitslagen van elke speelavond worden na afloop berekend en onder voorbehoud bekendgemaakt en op het publicatiebord vermeld. Bezwaren tegen foutief vermelde uitslagen kan plaatsvinden tot een half uur na bekend worden van de uitslag.
Uitgangspunt is dat bij het berekenen van de resultaten en de publicatie hiervan zoveel mogelijk
gebruikt wordt gemaakt van de (technische) mogelijkheden die de ondersteunende apparatuur aanreikt.
Art. 6 Onregelmatigheden
Direct na het vaststellen van een onregelmatigheid moet een arbiter aan tafel worden ontboden. Deze zal trachten het spel volgens de daarvoor geldende regels zo correct mogelijk te laten voortzetten en zal alleen straffen uitdelen wanneer de spelregels dit voorschrijven. Zelf bedachte onderlinge regelingen zijn ongeldig en kunnen bovendien tot wederzijds ongenoegen leiden. Bent u het achteraf niet eens met een door de arbiter genomen beslissing, dan kunt u protesteren:
Protesten tegen gedane arbitrage uitspraken tijdens een speelavond , dienen uiterlijk een half uur na bekendmaking van de uitslag te worden gemeld aan de betreffende arbiter en de wedstrijdleider en dient binnen 24 uur schriftelijk en met onderbouwing te worden ingediend bij de wedstrijdleider.
Deze zal in overleg met 2 arbiters, die niet bij de arbitrage betrokken zijn geweest, binnen 5 dagen nadat het protest is ingediend een bindend besluit nemen.
Protesten omtrent de uitslag van een speelavond dienen 24 uur, nadat de uitslag op internet is verschenen, schriftelijk te worden ingediend bij de wedstrijdleider. Deze zal samen met minimaal 2 leden van de TC binnen 5 dagen een bindende beslissing nemen.
Alle overige protesten dienen ingediend te worden bij het bestuur van BC Gendt.
Art. 7 Systeemkaart
Elk paar overlegt voor het begin van iedere speelronde aan het tegenpaar een beknopt overzicht van het biedsysteem en bied- en speelconventies op een door de NBB goedgekeurde standaardsysteemkaart. Deze kaart dient uitsluitend ter informatie van de tegenstanders.
Art. 8 Alerteerregeling
B.C. Gendt volgt de regeling van de NBB
Art. 9 Bondswedstrijdreglement
In alle gevallen, waarin dit reglement niet voorziet, worden de regels van het Bondswedstrijdreglement van de NBB toegepast.
Art. 10 Vaststellen wedstrijdreglement
Op elke jaarvergadering zal dit reglement, waar nodig, worden gewijzigd en opnieuw worden vastgesteld.
Bridgeclub Gendt
Seizoen 2022-2023
Alerteerregeling Nederlandse Bridge Bond per september 2009
Wat is alerteren?
Alerteren is een handeling om de tegenstanders attent te maken (alert te doen zijn) op bijzondere biedafspraken.
Wie moet alerteren en hoe moet er gealerteerd worden?
De partner van de speler die een bieding doet die gealerteerd moet worden, alerteert door het tonen van de alert- kaart uit de biddingbox. De speler die alerteert, is ervoor verantwoordelijk dat zijn tegenstanders de alert opmerken.
Waarom moet u alerteren?
De spelregels verplichten elk paar om alle biedafspraken en -gewoonten aan de tegenstanders uit te leggen. Dit zogenoemde principe van volledige uitleg (full disclosure) vormt de basis van wedstrijdbridge. Alerteren is bedoeld om u daarbij te helpen. Alerteren is een aanvulling op het gebruik van systeemkaarten en dient niet om het ontbreken van systeemkaarten op te vangen. Het feit dat iets op de systeemkaart staat ontslaat spelers niet van de verplichting te alerteren.
Welke biedingen moet u alerteren?
U moet biedingen alerteren waarvan u kunt vermoeden dat de tegenpartij er zonder waarschuwing een andere betekenis aan toekent. Dit is de hoofdregel.
Biedingen die een kunstmatige (conventionele) betekenis hebben
Openingen van 1♣ en 1♦ indien deze niet ten minste een driekaart beloven
De 1SA-opening, als die minder dan 14 of meer dan 18 punten kan bevatten.
Redoubletten, voorzover die niet duiden op kracht.
N.B. Bij het spelen met schermen gelden afwijkende regels m.b.t. het alerteren, zie daarvoor het schermreglement.
De tegenpartij heeft voor aanvang van een spel het recht het alerteren te verbieden. Dit verbod geldt dan voor de rest van de ronde. Een paar dat van dit recht gebruikt maakt wordt daardoor niet zelf ontslagen van de plicht te alerteren.
Belangrijke voorbeelden
Eigen verantwoordelijkheid van spelers
Spelers dragen zelf verantwoordelijkheid voor een goede communicatie aan tafel. Ze kunnen zich bijvoorbeeld niet zonder meer beroepen op het ontbreken van een alert, of een nodeloos alert als ze desondanks weten wat de bieding betekent of als een alert ontbreekt in een biedsituatie waar een bijzondere of kunstmatige betekenis waarschijnlijk is. Spelers behoren voor aanvang van elke ronde de tegenstanders te attenderen op bijzonderheden aangaande hun biedafspraken en gewoonten.
Mogelijke gevolgen indien ten onrechte wel of niet is gealerteerd
Voor spelers vormt het uitblijven van een alert van de partner waar dat wel werd verwacht ongeoorloofde informatie waar geen gebruik van mag worden gemaakt. Hetzelfde geldt voor een alert van de partner waar dat niet werd verwacht.
Niet alerteren waar dat wel had gemoeten (en wel alerteren waar dat niet had gemoeten) is een overtreding van de spelregels. Dat betekent niet automatisch dat er ook een arbitrale score moet worden toegekend. De wedstrijdleider zal beoordelen of er nadeel is voor de niet-overtredende partij en of dat nadeel ook een gevolg is van het ten onrechte wel of niet alerteren. Er is in het algemeen geen reden om een (procedurele) straf te geven. Alleen wanneer een speler (bij voortduring) moedwillig of uit verregaande slordigheid onjuist alerteert is een (procedurele) straf op zijn plaats, dit ter beoordeling van de wedstrijdleider.
Verbieden van alerteren door de tegenpartij
Biedafspraken en gewoonten die niet worden gealerteerd:
PROTEST REGLEMENT Bridgeclub Gendt
Slotbepalingen
Aldus vastgesteld in de algemene vergadering van september 2017
Protestformulier1 2017 BCG
In 2018 is voor Bridgeclub Gendt ook een Privacyverklaring opgesteld en vastgesteld:
privacyverklaring bridge club gendt
Vanuit het verleden twee documenten die bij de oprichting zijn vastgesteld:
Statuten BCG
Huishoudelijk reglement BCG
Er is weer 5 weken gestreden in de tweede competitieronde voor de plekken voor promotie en...
BC Gendt, speelschema 2024-2025, Versie 1.5/02/11/2024 (JvdW) Datum Speelronde Zitting ...
We ontvingen het droevige bericht dat afgelopen zondag 27 oktober ons trouwe lid Wim van Bon op...